17 July 2013

Salam perkenalan...eh eh??

Assalamualaikum...

Eh?? ini blog ke? Ada blog rupenye?? eh...macam tak berapa nak kamcheng je dengan blog nih??dah tak kawan kita ke??hahhhaha...ok blog..kita kawan balik eh???

ok x intro? berkurun weh tak menulis kat blog nih...macam tak tau nak start balik..meh kita check balik bila last post eh.....ok 27 Aug 2012..hamboi...citer pasal raya pulak tuh...memang melampau kan? sekarang bulan Ramadhan..esok lusa cerita pasal raya semula..hahahha

ok..dalam masa menghilang nih..macam-macam berlaku..patutnya saya cerita kat sini...sebab esok lusa lupa boleh bukak balik tengok...iye...betul...ada beberapa perkara yang saya terpaksa bukak balik blog ni untuk recall memori...cehhh...hmm..tapi nak buat macam mana, mood menulis memang takde.

nak buat senarai boleh? kot2 esok lusa ada mood nak cerita..haha
1. Alhamdulillah, master da settle. (wajib kot ek buat satu post pasal ni?? walaupun dah basi?)
2. Sara Kyra dah besar hoi hoi. dah sekolah lain, masuk tahfiz pulak. alhamdulillah, banyak surah dah hafal, rajin solat, rajin ngaji...
3. Rayyan - banyak nak cerita pasal budak sorang nih. err..geram lah....dok teringat dia tak tau dah nak tulis apa td..hahaha
4. Bercuti dengan family. banyak gambar saya masih simpan untuk share kat sini kononnya...tengoklah nanti..
5. teeettt...
6. teeettttttttt.... idea hilang
7. teeettttttttttttt...dah lupa apa lagi nak cerita
8. ok..ni paling latest...so confirm akan buat satu post khas, pengalaman saya ke Mekah dan Madinah.- pengalaman berpisah dengan anak-anak dalam tempoh agak lama.

berjumpa lagi di lain waktu..




27 August 2012

Raya 2012

Selamat Hari Raya..Maaf Zahir & Batin..


susaha nak amik gambar yang comel2  sikit..haish...

keluarga mertua - Felda Pemanis 1, Segamat

Felda Pemanis 1, Segamat


Family saya - Rengit, Batu Pahat 




24 May 2012

4 tahun 3 bulan..

da lama tak update pasal si kakak-kakak nih..oh..menulis tentang mereka buat saya rindu sangat..tak sabar nak ambik mereka balik sekolah..ya..amik mereka balik sekolah adalah masa-masa terindah..buat saya selalu tersenyum...selalunya saya akan ambil kat sekolah pukul 12 tengahari..hantar pergi nurseri...10minit dalam kereta tak cukup untuk mereka nak bercerita pasal sekolah haritu...berebut-rebut nak bercerita..takut sampai nurseri cerita tak habis lagi..hihi..



sekarang mereka dah boleh membaca sikit-sikit...yang senang-senang...saya suka makan nasi...gitulah..yang penting..watak-watak idaman harus tau baca, upin, ipin, fizi, mail, meimei, kak ros, jarjit, alan, abun, ajib, aman, adul..hari-hari tanya macam mana eja..lama-lama da pandai..tapi bila dia soh saya eja ultraman...saya akan kata susahla...nantilah...(jahat punyak mak kan??)masalahnya saya dok lah ulang2 eja..dia soh ulang lagi...x boleh buat keje dok melayan ultraman dia..ultraman watak kegemaran adik...kakak punya ben 10..kan senang eja tuh...B.E.N.T.E.N..tu yang adik tak puas hati..nak gak soh ajar ultraman...ayoiyo.

oh ye..yang nih wajib tau eja...Upin-Ipin, Anak-anak Sidek, Dora, Boboiboi, Tarzan, Mr Bean...ini diorang memang no 1...tak yah ajar pon tau...sebab mula2 soh kita taip kan kat youtube..pastu diorang tengok je..lama-lama search sendiri...sekarang...ngadap laptop tak yah panggil kita lagi..susah gak kalo dibiarkan..tapi kalau tak bagi...kalau saya fikir semua nih awal lagi...kat luar sana semua anak-anak sekecil nih dah advanced..tak kan nak biar anak kita ketinggalan..takpe..yang penting kena pantau..semua yang diorang buat, kita sebagai mak bapak ni lah kena tengok-tengokkan..

mengaji pulak...atuk ngan sitti yang ajar..kalau saya yang ajar..memang kejap jelah..alhamdulillah dah boleh baca sikit-sikit..huruf-huruf, baris atas bawah, mati, tanwin semua tu memang ok...cuma bila baca ayat tuh yang baru boleh sikit-sikit..diorang memang boleh hafal surah-surah tu...tapi saya nak diorang boleh baca...insyaAllah...

apa lagi nak cerita ek???erm..pakai tudung ikut mood..pergi sekolah kadang-kadang pakai, kadang-kadang tak pakai..sebelum nih tak nak ikat rambut..sekarang kalau tak ikat rambut cikgu ikat guna getah tempe..kan sakit tuh...terus suruh ikat..lambat macam mana pon kena ikat rambut...

makan...makan pon memilih...kalau lauk feveret memang tambah 2-3 kali...kalo x..kadang-kadang tak mau makan...lauk feveret..sardin atau pon ikan masak asam pedas..tapi takkan nak buat gitu hari-hari kan...harapkan dia makan kat sekolah jelah...nasib baik kat sekolah makan 2 kali...kat nurseri makan lagi..tapikan..kalau makan kat kedai...banyak pulak makannya..so..ikut mood kot..berat sekarang 13kg++...oklah tu kan..kecik comei je...kat sekolah pon paling kecik...yelah..orang lain 5 tahun ke atas...

lagi?? tidur..masih tidur sebilik...cuma bukan sekatil lah..mama saya cadangkan suruh diorang pindah bilik..ataupun buat bilik dalam bilik...ntahla..tak terbuat lagi..tapi dah survey2 katil..dan dah terangkan kat diorang yang diorang kena dok bilik lain...macam ok je...tapi tak taulah kan...

errmmm...ha..aritu sara kyra terpilih jd 15 finalist untuk Trendy Twins Contest anjuran Today Publishing.. saja suka-suka hantar..pastu terpilih..best jugak melayan diorang berdua nih...saguhati je..tp berbaloi-baloi..sebab tetap dapat hadiah best..







tujuan utama sebenarnya tak nak diorang jadi pemalu..nak diorang berani ke depan..tu yang plan nak hantar diorang belajar tae kwan do plak lepas nih..sebab...kalo diorang kat gelanggang futsal memang tak malu langsung...lagi orang tepuk tangan tengok diorang bawak bola..lagi diorang suka..tapi bila bab-bab lain tuh semua malu...haish...

ok..sampai sini dulu update kakak-kakak..


02 May 2012

6 mos old


Alhamdulillah..anak kecil ini sudah 6 bulan...kejap pulak rasanya..haish..walaupun pelbagai cabaran sepanjang 6 bulan nih..rayyan tetap berjaya minum susu ibu sepenuhnya..tahniah rayyan..dan tahniah jugak untuk diri saya..boleh??biarla..saya rasa ini adalah satu kejayaan buat saya..hihihi (walaupun org lain lagi terer..hehe)..
Mungkin ramai tak tahu..si rayyan tomei nih lebih suka minum botol dari direct feed..tapi saya tak salahkan dia..saya jugak tak nak salahkan diri saya..kami sama-sama berkorban..ceh ceh..sedapkan hati..hahah..

Meh saya cerita sikit...semua nih bermula dalam pantang lagi..bila si tomei nih mengalami jaundice yang sangat panjang (hampir 2 bulan)..kena jumpa pakar itu dan ini..amik darah sana dan sini..malah ujian awal mendapati bacaan tiroid bukan di paras normal (tak ingat lagi tinggi ke lagi rendah..malas bukak buku)..melalui ujian awal..rayyan disyaki hipotirodisme kongenital..apekah??malas nak ingat lagi..atas nasihat pakar..kerapkan penyusuan..at least 2.5Oz dalam masa 2 jam..ya..ini adalah cabaran besar...rayyan sangat kuat tidur..sian..macam-macam cara tak bagi dia tidur..sampai mandikan pun dia tidur jugak..saya tak ada cara lain..susukan dia dalam keadaan dia tidur menggunakan botol susu..masukkan puting dalam mulut..dia sedarlah kot..sebab dia minum je..tapi mata terpejam..macam tulah tiap-tiap kali..setelah ujian darah dilakukan  beberapa kali..akhirnya bacaan tiroid kembali normal...berkat susu ibu..hehhe

Masa tuh rayyan belum confuse lagi..botol boleh direct feed pon boleh..tapi dia memang lagi suka botol..keadaan bertambah buruk masa rayyan masuk 4 bulan..bila saya terpaksa menjalani pembedahan buang breast abscess..nak tau citer panjang pasal pembedahan tuh boleh klik SINI..sepanjang saya di hospital dan seminggu di rumah...rayyan tidur malam dengan mama..dan tentulah pakai botol..masa nih susu saya pun memang sangat drop..yang belah kiri plak kena buang..oh..masa nih sangat sedih...dalam masa seminggu yang tak sihat tuh..stok susu dari 300Oz++ tinggal 30Oz++ je..eh..tetiba citer lain...ok..sejak dari harituh..setiap kali nak bagi direct pada rayyan..dia akan nangis macam kena dera...ikut nasib lah..kadang-kadang ending nya dia mengalah..dan terus menyusu..kadang-kadang saya mengalah..bagi jelah guna botol..sampailah sekarang...tapi selalunya botol menang...haish...

oh ye..ahad lepas..(29/4/12)..saya ada ke lunatots cheras untuk sesi kaunseling nak relactation..oh ye..sesi kaunseling nih percuma..sesiapa yang ada masalah apa2 je pasal penyusuan..boleh email ke bfsupport@lunatots.com .saya sangat suka team lunantots yang sangat memahami..sangat lembut dengan tips-tips yang sangat berguna..saya akan cuba tips yang diberi..dan saya akan share kat sini kalau berjaya..doakan saya ye..

bersama Puan Suraya, Cik Zatiha Nani dan Puan Haza


cooppp...sebenarnya saya tadi nak update citer rayyan yang masuk 6 bulan nih..dah masuk bab lain plak...ampun ya..ok..sambung pasal rayyan..sudah pandai duduk di usia 5 bulan..sekarang sudah merangkak dengan laju..suka mencangkung..sudah mula pegang2 apa-apa jelah untuk berdiri..dan sangat suka senyum...sangat peramah..sangat berbeza dengan kakak-kakaknya yang takut orang..berat: 6.5kg masa 5 bulan..6 bulan tak gi cucuk lagi..sbb tu tak tau berat..haha..oh ye..sudah mula makan..harap-harap berat bertambah dengan banyaknya..



17 April 2012

semak

Toleh kiri..toleh kanan..semaknya rasa..saya baru duduk kat meja nih lebih kurang 2 bulan..tapi kenapa macam banyak sangat barang atas meja nih? ini saya belum di tahap yang terlalu sibuk..macam mana agaknya keadaan meja nih kalau saya memang sangat sibuk??**pengsan..

2 bulan yang lalu..

kini

2 bulan yang lalu..

kini

06 April 2012

Salah Siapa??

**gambar agak sedikit basi..hehe



muka bahagia dapat hadiah..hehe(eh..mata terkelip lak)


04 April 2012

30

Bismillahirrahmanirrahim..pertama kali menulis di usia 30..hehhehhe....rasa lain bila orang tanya "umur bape?".."30"..waaa..tp 30 tu hanya angka je kan?? saya rasa saya tetap macam sebelum nih..kalau dulu masuk belasan tahun..tak ada rasa ape pon..yelah..baru masuk darjah 5..ada aku kesah??gitulahkan..masuk 20an..ada rasa best sikit..hehhe..mungkin ada yang tak suka..tapi saya suka gakla masa tuh..rasanyalah..tak ingat pon..haha..tapi masa nih bila tengok orang umur 30 rasa cam dah tuanya 'dewasanya' orang tuh..hhahhaa..bila saya betul-betul da menjejakkan ke alam 30..rasa cam biasa je..ok je...rasa sama je macam sehari sebelum 30..haha..

ok...di usia 30 nih..usia perkahwinan saya pon nak masuk 5 tahun...anak pon dah 3(yes..mencapai target)..hihi. Alhamdulillah... InsyaAllah tahun nih jugak saya nak tamatkan Master saya..kena pulun habis nih...doakan saya kawan-kawan...

Semoga hari-hari akan datang lebih bermakna, semakin ceria dengan kerenah anak-anak, semakin bahagia dengan kehadiran suami tercinta, semakin gembira bersama keluarga tersayang dan yang penting sentiasa diredhai Allah..banyak lagi perkara yang belum dicapai..harus sentiasa pandang ke depan..Ya Allah..semoga saya tabah menghadapi segala cabaran yang mendatang...Amin..



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...